Legutóbbi írások

Mikor cseréljük le a bejárati ajtót?

A bejárati ajtó nem csupán az otthonunk külső megjelenését határozza meg, hanem biztonságunk és kényelmünk szempontjából is kulcsszerepet játszik. A kérdés azonban adott: mikor érdemes cserélni a bejárati ajtót? 

Az egyértelmű jel, hogy szükség van az ajtócserére, az az ajtó fizikai állapota. Repedések, penész, rohadás vagy más látványos károsodások mind azt jelenthetik, hogy az ajtó már nem nyújt megfelelő védelmet és izolációt.

Ha az ajtó már nem záródik megfelelően, vagy nem nyújt elég hangszigetelést, akkor az otthonba szűrődő külső zajszint megnövekedhet. Ezért, ha észleljük, hogy a házban zajosabbá vált a környezet, az egy jel lehet az ajtócserére való szükségéről.

Az elavult zárak és biztonsági rendszerek hozzájárulhatnak a ház sebezhetőségéhez. Ha az ajtó már nem nyújt megfelelő védelmet a betörések ellen, érdemes fontolóra venni egy modern, biztonságosabb ajtó beszerelését.

Régebbi ajtók gyakran kevésbé energiahatékonyságúak lehetnek, ami a fűtési és hűtési költségek növekedéséhez vezethet. A modern, szigetelt ajtók segíthetnek csökkenteni az energiaköltségeket és javítani az otthon belső környezetét.

Nemcsak a funkcionális szempontok számítanak, hanem az esztétikai szempontok is. Ha az ajtó már nem illik az otthon stílusához vagy szeretnénk frissíteni a ház külsejét, az is jó indok lehet az ajtócserére.

Amennyiben eldöntöttük: ajtó cserére van szükség, felmerülhet a kérdés, hogy mikor végezzük el a cserét.

Az időjárás nagyban befolyásolja az ajtócsere folyamatát. A hideg téli hónapok vagy a forró nyár, mindkettő nehézségek elé állíthat minket.  Általában nagyon kevesen szeretnének a hideg, szeles téli időben és a tikkasztó nyári hőségben ajtót cserélni, ezért rendkívül népszerűek a köztes időszakok, a tavasz és az ősz.. Az év elején vagy végén, amikor az építőipar kevésbé zsúfolt, könnyebben találhatunk szabad időpontokat.

Az ajtócserével járó kényelmetlenségek elkerülése érdekében érdemes az időzítésnél figyelembe venni az életvitelünket is. Például, ha a család nyaralni készül, az őszi vagy tavaszi hónapok jobb időpontot jelenthetnek, hogy ne zavarják a mindennapi életet.

Az előretervezés kulcsfontosságú. Tervezzük meg az ajtócsere időpontját előre, kérjünk árajánlatokat és időpontokat a szakemberektől. Így elkerülhetjük a hirtelen döntéseket és a rossz időzítést.

Az ajtócsere elkerülhetetlen része lehet otthonunk karbantartásának. A megfelelő időpont kiválasztásával azonban csökkenthetjük a várakozási időt és minimalizálhatjuk a kényelmetlenségeket. Gondoljuk át az évszakokat, tervezzünk előre, és élvezzük az új ajtóval járó biztonságot és kényelmet. Ne hagyjuk, hogy az idő múlása ellopja a nyugalmunkat!

Kövess minket Facebook-on